غدد پاراتیروئید،چهار غده مجزا در قسمت خلفی غده تیروئید هستند.این غدد هورمون پاراتورمون را ترشح مىکنند که همراه باویتامین D و هورمون کلسى تونین که از تیروئید ترشح مىشود، سطح کلسیم را در بدن تنظیم میکند و در ساخت استخوانها و سلامت دندانها نقش دارد بعبارتی میزان کلسیم خون را تامین می کنند.
تولید بیش از حد هورمون پاراتیروئید سبب جابه جایی کلسیم از استخوان و مهار بازجذب کلیوی فسفات شده و در نتیجه هیپرکلسمی و هیپوفسفاتمی ایجاد می کند و سبب از بین رفتن کلسیم و فسفر و دفع مواد معدنی استخوان می شود. هورمون پاراتیروئید اضافى باعث کم شدن کلسیم استخوانها و نهایتا شکستگى استخوان مىشود
اختلالات غدد پاراتیروئید
اختلالات پاراتیروئید شامل ترشح زیاد یا کم هورمون پاراتیروئید است. پرکاری پاراتیروئید علیرغم سطوح بالای کلسیم خون به دلایل افزایش سطح هورمون پاراتورمون است.کاهش هورمون پاراتورمون را علیرغم سطوح پایین کلسیم خون، کم کاری پاراتیروئید مینامند.
علائم پرکارى پاراتیروئید(کلسیم بالای خون)
شکستگی استخوان،ضعف، زیادی ادرار،تهوع و استفراغ،خستگی، سنگ کلیه، بی اشتهایی، استئوپنی (کاهش توده استخوانی)
درمان پرکارى پاراتیروئید
با انجام عمل جراحی پاراتیروئیدهاى بزرگ شده را به منظور درمان خارج می کنند. هدف جراحی پاراتیروئید یافتن و برداشتن غدد پاراتیروئید غیر طبیعی است.
کمکارى پاراتیروئید
در کمکارى پاراتیروئید،غدد پاراتیروئید به دلیل کاهش سطح تولید هورمون منجر به کاهش سطح کلسیم خون مىگردد.
علایم کمکارى پاراتیروئید
گرفتاری دردناکعضلات ، شکاف برداشتن ناخن ها،کرختی در دست و پاها، روانپریشی در بزگسالان، عقبماندگی ذهنی در کودکان،آب مرواریدو...
درمان کمکارى پاراتیروئید
مصرف مداوم خوراکی مکمل کلسیم و ویتامین D سطح کلسیم خونى را به حد عادى مىرساند.